Tuinplanten
Vijverplanten
Waterlelie
Waterlelie
De waterlelie is veruit de meest bekende soort binnen de vijverplanten. Hij wordt, zeker niet onterecht, ook wel de kroon op de vijver genoemd. Waterlelie tuinplanten zijn er in veel soorten, kleuren en afmetingen, maar vaak zien ze er op het eerste gezicht vrij hetzelfde uit. De groep waterlelies is namelijk vrij homogeen.
Waterlelie kenmerken
De meeste waterlelies zijn winterhard en dus niet vatbaar voor vorst, mits de waterlelie diep genoeg is geplant. De waterlelie kan zich tot een prachtige drijfplant ontwikkelen met schitterende bloemen. Dit is ook de voornaamste reden waarom juist deze vijverplanten zo ongekend populair zijn bij veel mensen met een vijver. Door de omvang van de bladeren van de waterlelie creëer je enorm veel schaduw in je vijver. Zeker als je vijver in de volle zon staat kan dit erg nuttig zijn om algenvorming te beperken. Algen groeien namelijk erg snel in een vijver in een volle zon en met stilstaand water. De waterlelie kan erg slecht tegen bewegend water. Ga je een waterlelie kopen? Houd hier dan sterk rekening mee. Waterlelies bieden door hun grote blad ook erg veel beschutting voor kleine dieren in je vijver.
Waterlelie zuurstof
De gaswisseling bij waterlelies geschiedt op dezelfde wijze als bij alle andere drijfplanten. De waterlelie neemt via zijn drijfbladeren zuurstof rechtstreeks uit de lucht op. De bladeren mogen dus niet nat worden. Heb je een fontein of waterval in je vijver? Dan zijn waterlelies minder geschikte vijverplanten. Heb je daarentegen geen fontein of waterval? Dan zal de waterlelie van Plantenwinkel.nl in jouw vijver zich als een vis in het water voelen.