Kamerplanten
Kamerplanten soorten
Agave

Agave
Agave is zowel de Nederlandse als de botanische benaming voor de plant die met name in de dorre droogte van Mexico en in een paar zuidelijke gebieden van de Verenigde Staten voorkomt.
![]() |
Makkelijke kamerplant |
![]() |
Geschikt voor huiskamer |
![]() |
Veel en direct zonlicht |
![]() |
Weinig water nodig, ongeveer 1 x per maand water geven |
![]() |
Het sap van de Agave is giftig |
![]() |
Licht luchtzuiverend |
De Agave plant kenmerkt zich door dikke vlezige bladeren die in een punt eindigen. Vaak hebben deze succulenten of vetplanten kleine doornen aan de zijkant van hun blad. De grootte van de plant kan, afhankelijk van het soort, erg variëren. De Agave is een erg langzaam groeiende plant. Wanneer deze vetplant in het wild volgroeid is, kan het voorkomen dat de plant in bloei raakt. Dit is niet per sé wenselijk, want de plant sterft na zijn bloei af. Voor een Agave in bloei heb je hoogstwaarschijnlijk een vliegticket richting de zon nodig, want de kans dat de Agave in jouw huiskamer tot een bloei komt is erg klein. Ons West-Europese zonnetje is daar namelijk lang niet sterk genoeg voor. De Agave is onderhoudsvriendelijk, omdat deze plant weinig verzorging behoeft. Waar wordt de Agave voor gebruikt en hoe dien je deze prachtige vetplant te verzorgen?
Agave toepassingen
De Agave plant wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo maken ze in Mexico van deze succulent hun nationale drankje: Pulque. Het product dat wordt verkregen van de Agave tequilana is bij de meesten van ons ook zeker niet onbekend. De soortnaam van deze plant verklapt eigenlijk alles al, want dit drankje is natuurlijk: Tequilla. Cheers!
Agave verzorgen
Wil jij een Agave kopen? Een heel goed plan, want deze plant is een verrijking voor je huiskamer. Op het moment dat je Agave door Plantenwinkel.nl bij jou thuis bezorgd wordt, begint de verzorging voor deze vetplant. Waar kun je de Agave het beste plaatsen en hoeveel water of voeding heeft de Agave plant nodig?
Giftigheid
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het sap van de Agave plant giftig is. Pas dus erg goed op dat de plant buiten het bereik van huisdieren of kinderen staat.
Zonlicht
De Agave is een van de kamerplanten soorten die heel erg van de zon houdt. Zet deze plant dan ook altijd op een plek in je huis waar hij het meeste zonlicht kan ontvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plek op het zuiden voor het raam.
Water geven
De Agave slaat al het water op in zijn dikke bladeren, zodat de plant het lang kan uithouden zonder water. Geef je Agave daarom liever te weinig water dan een teveel aan water. Laat de grond goed uitdrogen voordat je de Agave weer opnieuw voorziet van water. Als je de Agave gemiddeld één keer per maand water geeft is dat al meer dan voldoende. Ben je daarbij wel van bewust dat de Agave in de zomer iets meer water zal verbruiken dan in de winterperiode.
Agave verpotten en voeding
Je hoeft je Agave niet te verpotten, omdat deze vetplant erg langzaam groeit. Is het zo dat je het idee hebt dat de plant niet veel voeding meer uit de grond haalt? Dan mag verpotten altijd. Zorg er te allen tijde voor dat de nieuwe pot minimaal 2 potmaten groter is dan de oude. Mocht je een Agave willen verpotten dan kun je het beste gebruik maken van sterke tuinhandschoenen.
De Agave heeft in principe geen extra voeding nodig, maar het mag altijd. Kies voor een goede start van deze vetplant altijd voor speciale potgrond voor cactus en vetplant.
Agave als potplant
De Agave is een zeer langzaam groeiende plant. Hierdoor is de plant minder luchtzuiverend dan veel andere kamerplanten. De Agave is daarentegen wel enorm makkelijk in de verzorging, omdat het weinig water en voeding nodig heeft. Dit maakt de Agave minder geschikt als kantoorplant of slaapkamerplant, maar juist.een ideale huiskamerplant, waar je zeer lang plezier van zult hebben.