Kamerplanten

Kamerplanten soorten

Bananenplant

Filter op
Prijs
breedte in cm
Garantie
Gewicht
hoogte in cm
Botanische naam
Moeilijkheidsgraad
Geschikt voor
Zonlicht
Waterbehoefte
Giftigheid
Luchtzuiverend
Hoogte
Breedte
Potmaat
Kamerplanten - Kamerplanten soorten - Bananenplant

Bananenplant

Wil jij de tropen in huis halen? Dan mag de Bananenplant daar zeker niet aan voorbij gaan. De officiële benaming van deze parel is overigens: ‘Musa’. De naam ‘Bananenplant’ is ons echter meer vertrouwd en deze zul je dan ook vaker horen. De Bananenplant kennen we natuurlijk van onze eetbare bananen. De Bananenplant behoort van alle kamerplanten soorten absoluut tot één van de meest hippe kamerplanten.

Uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Veel licht, vindt direct zonlicht fijn
Veel water nodig, minimaal 2 x per week, in zomer zelfs iedere dag
Niet giftig
Licht luchtzuiverend

De grote kamerplant komt van oorsprong uit Australië en Zuidoost Azië. De plant heeft enorm grote bladeren die allemaal veel licht nodig hebben. De Bananenplant wordt ook vaak Bananenboom genoemd door zijn schijnstam. De meest bekende soort van de Bananenplant is de Dwarf Cavendisch. Deze kan tot wel 3,5 meter groot worden.

De Bananenplant heeft wel veel liefde en aandacht nodig. Zo is het namelijk een vrij dorstige plantsoort. Daarnaast groeit deze grote kamerplant enorm snel en dit zorgt ervoor dat je de Bananenplant in verhouding vaak dient te verpotten. De hoeveelheid aandacht die de plant nodig heeft is het overigens wel allemaal meer dan waard, want de Bananenplant is een verrijking voor iedere huiskamer.

Bananenplant eigenschappen

De Bananenplant is te herkennen aan zijn enorm grote bladeren en zijn dikke schijnstam. Bij de stam ontstaan namelijk regelmatig nieuwe scheuten aan de onderkant. Heb je je Bananenplant in een grote pot staan? Dan kun je deze scheuten gewoon lekker laten zitten. Bij een kleinere pot is dit een ander verhaal en kun je de nieuwe scheuten het beste weghalen. Je kunt er ook voor kiezen om de plant te stekken. In dat geval plaats je de afgescheurde scheuten van de Bananenplant bij voorkeur in een luchtige, voedingsrijke potgrond.

Bananenplant verzorgen

Zoals al gesteld heeft de Bananenplant veel aandacht nodig. Ondanks dat deze plant redelijk tijdrovend is, krijg je er gelukkig ook veel voor terug. Er is namelijk haast geen kamerplant te vinden die sfeervoller is dan deze tropische Bananenplant. Waar moet je allemaal op letten bij de verzorging van de Bananenplant en waar mag hij bijvoorbeeld allemaal staan?

Zonlicht

De Bananenplant is de trots van de tropen. Het is dan ook niet voor niets dat hij heel erg van zonlicht houdt. Deze groene parel kan direct zonlicht verdragen, maar stel hem hier heel geleidelijk aan bloot. De Musa plant wordt namelijk in gefilterd licht gekweekt. Een te snelle overgang van gefilterd licht naar direct zonlicht zou kunnen leiden tot verbranding van het blad. Direct of geen direct zonlicht, zorg in ieder geval altijd voor zoveel mogelijk licht voor je Musa. Bij een tekort aan zonlicht kan het blad gaan hangen en dat zou zonde zijn. De Bananenplant houdt van hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgehalte. Mits er voldoende ruimte en licht is zou je hem daarom ook in de badkamer mogen zetten.

Water geven

Van alle kamerplanten is de Bananenplant in verhouding een dorstige. Je moet je Bananenplant redelijk vaak voorzien van een flinke teug water. De grond van de Musa mag niet uitdrogen. Gemiddeld dien je je Bananenplant 2 keer per week water te geven. Op de warme dagen in het jaar is het zelfs verstandig om je Bananenplant dagelijks te voorzien van water. Let daarbij wel op dat de wortels niet in het water bungelen, want dit kan zorgen voor wortelrot. Is de grond na een dag of 5 na het water geven nog steeds heel erg nat? Dan geef je de Bananenplant hoogstwaarschijnlijk te veel water.

Bananenplanten vinden het heerlijk als je ze ongeveer twee keer per week besproeit met lauw water. Dit zijn ze namelijk gewend uit het tropische regenwoud. Daarnaast voorkom je door regelmatig sproeien, spint en andere plantenziekten.

Giftigheid

De Bananenplant is allerminst giftig. Sterker nog, de grote bananenbladeren worden in de Aziatische keuken vaak gebruikt om bijvoorbeeld maaltijden op te serveren.

Bananenplant verpotten en voeding

De Bananenplant is een harde groeier. Hierdoor is het wenselijk om je Musa ieder jaar te verpotten in bloempotten die minimaal 2 potmaten groter zijn dan de vorige. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van normale universele potgrond. In de lente- en zomerperiode kent de Bananenplant zijn grootste groei en zal de plant voeding nodig hebben. Je kunt hier het beste vloeibare mest voor kamerplanten voor gebruiken.

Snoeien en ziektes

De Bananenplant is een harde groeier. Zo zullen er regelmatig nieuwe scheuten ontstaan aan de onderkant van de stam. Je kunt deze nieuwe bladeren gemakkelijk afscheuren als ze in de weg zitten. Is de pot van je Bananenplant groot genoeg? Dan kan je ze natuurlijk prima laten zitten. De Bananenplant is niet enorm vatbaar voor ziektes. De plant kan te maken krijgen met spint bij enorme droogte. Heb je te veel water gegeven en zie je rotting bij de stam ontstaan? Snijdt dit stuk dan zo snel mogelijk weg en geef vervolgens iets minder water.

Bananenplant als potplant

Wil jij een Bananenplant kopen? De Musa is niet de meest eenvoudige kamerplant die we kennen, maar hoogstwaarschijnlijk wel één van de mooiste. Met zijn prachtige grote bladeren is de Bananenplant een echte eye-catcher voor in je huiskamer. Bij Plantenwinkel.nl bestel je snel en eenvoudig een Bananenplant die aan al je wensen voldoet. Geef deze parel de aandacht die het nodig heeft en dan zul je nog lang kunnen genieten van een echte tropische Bananenplant bij jou in huis.