Kamerplanten
Kamerplanten soorten
Beaucarnea
Beaucarnea
Bij de Beaucarnea denk je al snel dat je te maken hebt met een Palm, maar dit is niet het geval. De Beaucarnea wordt ook wel Olifantspoot genoemd. Die naam verwijst naar het opvallende uiterlijk van deze prachtige kamerplanten soorten.De Beaucarnea vindt zijn oorsprong met name in Mexico.
Makkelijke kamerplant | |
Geschikt voor huiskamer en kantoor | |
Vrij veel licht nodig, maar geen direct zonlicht | |
Weinig water nodig, ongeveer 1 x per 2 weken als grond droog aanvoelt | |
Niet giftig | |
Licht luchtzuiverend |
De Olifantspoot, of Pony Tail zoals hij in het Engels genoemd wordt, vind je daar terug in de dorre woestijnen van Midden-Amerika. Hij kan ontzettend groot worden. Zo zijn er exemplaren van deze kamerplanten bekend van meer dan 6 meter hoog.
Beaucarnea eigenschappen
Bij het zien van een Beaucarnea wordt je spontaan een gelukkig mens. Deze vrolijke snuiter zorgt namelijk met zijn opvallende uiterlijk voor een geweldige sfeer in je huiskamer of op kantoor. De Olifantspoot kenmerkt zit voornamelijk door zijn dikke stam. In deze verdikte stam slaat de Beaucarnea zijn water op. Hierdoor kan de plant erg lang zonder water en heeft hij in verhouding weinig water nodig. Dit maakt het ook dat de Beaucarnea zich prima als kantoorplant kan gedragen. De Olifantspoot zal de werksfeer in ieder geval zeker ten goede komen.
Beaucarnea verzorgen
De Olifantspoot is in verhouding een vrij makkelijke potplant. De plant behoeft weinig aandacht en is qua behoefte niet erg veeleisend. Toch dien je met het verzorgen van de Beaucarnea rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Waar mag de Beaucarnea allemaal staan en hoe moet je hem verzorgen, zodat hij in topconditie blijft?
Zonlicht
De Olifantspoot vindt zijn oorsprong in de dorre droogtes van Mexico. Hij houdt van een lichte standplaats. Let wel op met direct zonlicht, want een teveel hiervan kan snel zorgen voor bruin blad. De Beaucarnea doet het goed voor een raam op het westen of het oosten. Heb je een raam op het zuiden? Zet de Olifantspoot daar dan minimaal 2 meter vandaan om een teveel aan direct zonlicht te voorkomen.
Water geven
De Beaucarnea bewaard water in zijn dikke stam. Dit zorgt ervoor dat de Olifantspoot echt maar heel weinig water nodig heeft om te kunnen overleven. In de winter kan de Beaucarnea een aantal weken zonder water. In de zomer is het aan te raden om minimaal 1 keer per 2 weken de Olifantspoot te voorzien van wat vocht, maar alleen wanneer de grond droog aanvoelt. Is de grond nog licht vochtig? Dan is het beter om het water geven nog even uit te stellen. Geef de Beaucarnea liever iets te weinig water dan teveel. De Olifantspoot houdt van een lage luchtvochtigheid. Het sproeien van de plant is daarom overbodig.
Giftigheid
De Beaucarnea is niet giftig. Je hoeft je dus nergens druk om te maken als kleine kinderen of huisdieren in aanraking komen met deze groene parel.
Beaucarnea verpotten en voeding
De Olifantspoot is een langzame groeier. Hierdoor verbruikt de plant niet veel voeding in de grond. Het is daarom ook niet nodig om deze parel heel vaak te verpotten. In basis volstaat het om de Beaucarnea om de 3 jaar te voorzien van een nieuwe pot. Let daarbij op dat de nieuwe bloempotten minimaal 2 potmaten groter is dan de oudere, zodat de Olifantspoot alle ruimte heeft om verder te groeien. De wortels van de Beaucarnea zijn erg gevoelig. Ben dus voorzichtig bij het verpotten van de plant.
De plant extra voeding geven is niet per sé noodzakelijk. In de winter is de Beaucarnea in rust en kan het voeden van de plant zelfs schadelijk zijn. In de zomer mag je de Olifantspoot wat voeding toedienen. Doe dit maximaal 1 keer in de 2 weken met standaard vloeibare mest voor kamerplanten.
Snoeien en ziektes
Ziektes zijn bij de Beaucarnea een zeldzaam fenomeen. Toch kan er wortelrot ontstaan indien de Olifantspoot teveel water krijgt toegediend. Ook is het mogelijk dat wolluis in de plant gaat zitten op het moment dat hij teveel in de tocht staat.
Doordat de Beaucarnea langzaam groeit hoef je hem niet vaak te snoeien. Wil je meerdere takken hebben of wordt je Beaucarnea te groot dan mag je altijd de stam een stuk afzagen. Als je de Olifantspoot wil snoeien, is het verstandig om dat in het voorjaar te doen. Zaag de stam altijd boven de knol af, want anders bestaat de kans dat de Olifantspoot onherstelbaar beschadigd raakt.
Beaucarnea als potplant
Wil jij een echte Beaucarnea kopen? Bij Plantenwinkel.nl haal je snel en gemakkelijk deze vrolijke snuiter naar je huiskamer of kantoor. De Beaucarnea of Olifantspoot is een ideale kamer- of kantoorplant. Zo behoeft de plant weinig aandacht en is hij snel tevreden met zijn standplaats. Haal een echte sfeermaker naar je toe met deze prachtige Beaucarnea.