Spathiphyllum

De Spathiphyllum wordt ook wel ‘Lepelplant’ genoemd. Hij draagt deze Nederlandse naam vanwege zijn schitterende witte bloemen die op lepels lijken. De Spathiphyllum is, net als de Anthurium, één van de weinige bloeiende kamerplanten. Vanwege zijn prachtige uiterlijk is hij zeer geliefd en staat hij bij veel mensen thuis te stralen.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer en badkamer
Niet teveel licht, zeker geen direct zonlicht
Veel water nodig, 2 x per week een scheut water geven
Het sap van de Spathiphyllum is licht giftig
Sterk luchtzuiverend

De Lepelplant vindt zijn oorsprong in het Amazonegebied. Daar in Colombia, Peru en Brazilië kom je hem veel tegen aan de oevers van de Amazone. De Lepelplant kamerplanten worden gezien als makkelijke kamerplanten, omdat het bijna onmogelijk is om hem te verdrinken. Het is één van de weinige planten die er goed tegen kan om in een flinke plens water te staan.

Spathiphyllum eigenschappen

De Lepelplant is opgenomen is de lijst van meest luchtzuiverende kamerplanten ter wereld. Hij haalt diverse schadelijk stoffen uit de lucht en zet dit om in zuurstof. Doordat deze plant in de tropische gebieden van Zuid-Amerika voorkomt, is hij gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Dit is dan ook de reden waarom je de Spathiphyllum prima in de badkamer kunt plaatsen, mits hij daar niet in het directe zonlicht staat.

Spathiphyllum verzorgen

Het verzorgen van de Lepelplant is geen enorme grote uitdaging. Het enige waar je deze plant eventueel mee om zeep zou helpen is door hem veel te weinig water te geven. Waar mag je de Lepelplant allemaal plaatsen en hoe dien je hem te verzorgen?

Zonlicht

De Spathiphyllum houdt niet van teveel zonlicht op zijn bladerdek. Je kunt hem beter iets te veel in de schaduw zetten dan teveel in het licht. Een teveel aan licht kan voor geel of zelfs bruin blad zorgen. Toch heeft deze parel voldoende licht nodig om te kunnen bloeien. Zet je Lepelplant dan ook niet volledig in de schaduw, want dan is de kans aanwezig dat er geen bloemen zullen verschijnen. Probeer qua lichtintensiteit een gulde middenweg te vinden, want dat heeft de Lepelplant het liefst.

Water geven

De Lepelplant is in tegenstelling tot veel andere kamerplanten soorten een echte waterrat. Hij voelt zich als een vis in het water met wat vocht bij zijn voeten. Het is dan ook praktisch onmogelijk om de Spathiphyllum teveel water te geven. De Spathiphyllum kan echter niet zo goed tegen een te droge grond en gaat dan al snel slap hangen als dit wel het geval is. Geef je Lepelplant juist liever iets teveel water dan te weinig. Het is niet erg als de Lepelplant een tijdje met z’n wortels in een laag water staat, want dit gebeurde in Zuid-Amerika namelijk regelmatig op de momenten dat de Amazone buiten haar oevers trad. Daarnaast is de Spathiphyllum gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Het is dan ook daarom dat hij het prettig vindt als je hem regelmatig voorziet van een sproeibeurt met lauw water.

Giftigheid

Het sap van de Spathiphyllum is licht giftig van aard. Hou deze plant daarom zoveel mogelijk buiten het bereik van kleine kinderen en huisdieren.

Spathiphyllum verpotten en voeding

Het is sterk aan te raden om de Lepelplant na 2 à 3 jaar te voorzien van een nieuwe bloempotten met verse potgrond. De Spathiphyllum groeit lekker door, dus kies altijd een nieuwe pot die minimaal 2 potmaten groter is dan zijn voorganger. Maak bij voorkeur gebruik van speciale potgrond voor kamerplanten. Hiermee geef je de Lepelplant de juiste voedingsstoffen om rustig door te groeien.

In de lente- en zomermaanden mag je de Lepelplant 1 keer in de 2 maanden voorzien van extra voeding. Gebruik hiervoor vloeibare mest voor kamerplanten. Geef nooit meer dan de aanbevolen dosering, want een teveel aan mest kan schadelijk zijn voor je Spathiphyllum.

Snoeien en ziektes

Het snoeien van je Lepelplant is niet per sé nodig. Toch kun je lelijk geworden bloemen en bladeren zo laag mogelijk afknippen. Door dit te doen bespaart je Spathiphyllum wat energie.

Als deze plant in een te droge lucht staat kan er spint ontstaan. Het is aan te raden om je Lepelplant regelmatig te voorzien van een lauwe sproeibeurt om dit te voorkomen. Mocht je Spathiphyllum toch last krijgen van ongedierte kun je dit het best zo snel mogelijk chemisch of biologisch bestrijden.

Spathiphyllum als potplant

Weet jij van jezelf dat je vaak je planten teveel water geeft? Dan is de Lepelplant echt wat voor jou. Deze waterrat is dol op een teveel aan water. Naast dat de Spathiphyllum makkelijk in de verzorging is, is hij ook nog eens schitterend om naar te kijken. Door zijn liefde voor vocht kun je deze stijlvolle Lepelplant ook prima in de badkamer kwijt. Op Plantenwinkel.nl bestel je snel en eenvoudig een Spathiphyllum die bij je past en waar jij nog heel lang plezier van zult houden.