Kweekbak
Als je besluit om zelf groenten en fruit te telen of je kleine plantjes wilt kweken, dan is het handig om gebruik te maken van een kweekbak of plantenkas. Ben jij op zoek naar zo’n kweekbak of plantenkas? Een kweekbak of plantenkas heb je in heel veel verschillende soorten en maten. Afhankelijk van wat je precies wilt gaan kweken met een kweekbak of plantenkas, kies je een kweekbak of plantenkas die goed aansluit op al je wensen. Welke verschillen zijn er tussen een kweekbak en een plantenkas en waar dien je op te letten bij de aanschaf ervan?
Kweekbak voordelen
Een kweekbak wordt vaak ingezet om kleine stekjes te laten groeien of zaadjes te laten ontkiemen. Met een kweekbak creëer je niet alleen de optimale omstandigheden voor een klein plantje om te groeien, maar het bied je de plant ook bescherming tegen invloeden van buitenaf. Een kweekbak heb je in veel verschillende soorten. Zo kun je kiezen voor een verwarmde kweekbak of juist een onverwarmde kweekbak. Er zijn ook veel verschillen in de afmetingen. Kom je bij de grotere kweekbakken terecht, dan noemen we dat vaak een plantenkas. In een plantenkas kunnen over het algemeen wat grotere stekken en planten geplaatst worden dan bij een kweekbak. De plantenkassen zijn meestal bedoeld voor buitengebruik. Een kweekbak is over het algemeen wat kleiner dan een plantenkas, maar dit biedt juist ook veel mogelijkheden. Zo kun je makkelijk een kweekbak op je vensterbank plaatsen om de zaailingen te zien ontkiemen en uit te zien groeien tot prachtige jonge plantjes. Met een kweekbak creëer je in feite de meest perfecte omstandigheden om kleine plantjes te laten groeien. Een kweekbak houdt warmte en vocht vast en biedt de plant bescherming tegen diverse invloeden, zoals hevige neerslag en wind. De kweekbak stelt je in staat om het hele jaar door te kweken zonder dat je gebonden bent aan seizoenen.
Plantenkas
De plantenkas is vaak wat groter dan de kweekbak. De plantenkas plaats je over het algemeen buiten in je tuin, moestuin of op het balkon. Een plantenkas kun je prima gebruiken om groenten en fruit in te verbouwen. Komkommers, paprika’s en bijvoorbeeld tomaten zijn groenten die makkelijk in een plantenkas te verbouwen zijn. Moestuinieren is echt van deze tijd. Niets smaakt zo lekker als groenten en fruit die je zelf hebt gekweekt. Bovendien weet je zeker dat deze groenten niet zijn bespoten met allerlei schadelijke bestrijdingsmiddelen. Wil je het met je moestuin echt goed aanpakken? Maak dan voor het zaaien van groenten en fruit gebruik van biologische zaden. Deze biologische zaden van Plantenwinkel.nl zijn voorzien van het Europese EKO-keurmerk, waarmee je er zeker van kunt zijn dat deze zaden, geschoond, gekweekt en geteeld zijn op biologische wijze. Hierdoor kweek jij diverse 100% biologische groente- en fruitsoorten in je plantenkas.
Kweekbak tips
Wil jij een kweekbak of plantenkas kopen? Bij Plantenwinkel.nl vind jij altijd een kweekbak of plantenkas die aan je wensen voldoet. Ga je voor een kleine kweekbak of zaaikist, of wil je een grotere plantenkas om bijvoorbeeld een moestuin mee te beginnen. Indien je zaden wilt laten ontkiemen in een kweekbak, is het aan te raden om de zaden minimaal één centimeter uit elkaar te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de uitgekomen plantjes elkaar gaan verdrukken. Verplant de plantjes pas als ze groot en sterk genoeg zijn om verplant te worden. Doe je dit te vroeg, dan zal de plant het niet overleven en is al je harde werk met je plantenkas of kweekbak voor niets geweest. Dat willen we natuurlijk niet hebben. Als laatste tip: laat in een kweekbak of plantenkas ook altijd een klein laagje water staan. Uitdroging van jonge tuinplanten in de groei kan fataal zijn. Zorg dus voor voldoende vocht om de mooiste kweekjes te zien opgroeien als volwaardige, eigen gekweekte, planten.