Kamerplanten
Kamerplanten soorten
Scindapsus
Scindapsus
De Scindapsus is een echte klimmer. In de oerwouden van Azië zie je hem meestal op de stammen van andere bomen klimmen. Daar onder het bladerdek van diverse bomen groeit hij het liefst in de halfschaduw. De Scindapsus zie je vaak als hangplant terug in veel huiskamers, slaapkamers, maar ook zeker op kantoor.
Makkelijke kamerplant | |
Geschikt voor huiskamer, slaapkamer en kantoor | |
Het liefst in halfschaduw, geen direct zonlicht | |
Gemiddelde waterbehoefte, ongeveer 1 x per week water geven | |
Het sap van de Scindapsus is licht giftig voor huisdieren | |
Sterk luchtzuiverend |
De Scindapsus vind je ook terug onder de naam: ‘Epipremnum’. Probeer dit woord eens voor de grap uit te spreken en je begrijpt al snel waarom de naam ‘Scindapsus’ vaker wordt gebruikt voor deze klimmer.
Scindapsus eigenschappen
De Scindapsus of Epipremnum is familie van de Philodendron en de Dieffenbachia. Er zijn verschillende Epipremnum soorten te verkrijgen. Zo zie je deze plant het vaakst als hangplant, maar je kunt ze ook op stok in je huiskamer plaatsen. Deze plant groeit sterk in de hoogte waardoor hij al snel een sierlijk aanzicht krijgt. Helemaal perfect als je een kamerplant zoekt die niet al te breed is. De Epipremnum is door NASA opgenomen in de top 10 lijst van meest luchtzuiverende kamerplanten ter wereld. De Epipremnum haalt namelijk schadelijke stoffen uit de lucht en zet deze uiteindelijk om in zuurstof. Het is dan ook niet voor niets dat je deze plant steeds vaker op werkplekken en in slaapkamers ziet. De Scindapsus is voor jou een zeer gezonde plant met een fantastische uitstraling.
Scindapsus verzorgen
De Scindapsus of Epipremnum zijn in verhouding makkelijke kamerplanten om te verzorgen. Dit is ook de reden dat je deze plant in veel kantoren als hangplant tegen kunt komen. Waar mag je de Epipremnum allemaal plaatsen en hoe dien je hem te verzorgen, zodat hij in topconditie blijft?
Zonlicht
In de natuur groeit de Scindapsus over het algemeen op de bast van diverse bomen en struiken en dus onder het bladerdek van deze planten. Daarom kan de Epipremnum prima uit de voeten op donkere plekken. Toch staat hij het liefst zo licht mogelijk. Let wel op met direct zonlicht, want daar kan de Epipremnum wat minder goed tegen. Hoe lichter deze plant staat, hoe lichter zijn blad. De prachtige bladtekeningen worden duidelijker zichtbaar als de Epipremnum genoeg licht ontvangt. Op een donkere plek zullen deze ietwat vervagen.
Water geven
De Scindapsus kamerplanten soorten kennen een redelijk gemiddelde waterbehoefte. Het is belangrijk om te weten dat de grond absoluut niet mag uitdrogen. Deze dient namelijk altijd licht vochtig te zijn. Je kunt dit makkelijk zelf controleren door je vinger in de potgrond te steken en te voelen of je Scindapsus weer wat water nodig heeft. Geef zeker niet teveel water, want zoals bij veel kamerplanten kan er wortelrot ontstaan als je plant met zijn wortels in een grote laag water staat. In principe volstaat het om ongeveer 1 keer per week een flinke scheut water toe te dienen.
Giftigheid
De Scindapsus is niet giftig voor mensen, maar wel voor sommige huisdieren. Probeer deze plant dan ook altijd uit de buurt van je geliefde dieren te houden.
Scindapsus verpotten en voeding
Het is aan te raden om je Epipremnum om de 2 jaar te verpotten. Zorg er wel voor dat de nieuwe bloempotten minimaal 2 potmaten groter is dan de oude. Hiermee geef je de Scindapsus alle ruimte om een sterker netwerk aan wortels op te bouwen. Gebruik voor het verpotten het liefst universele potgrond voor kamerplanten.
Je Epipremnum zou het erg op prijs stellen als je hem in de lente- en zomermaanden voorziet van extra voedingsstoffen. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van vloeibare mest voor kamerplanten. Geef ongeveer 1 keer per 2 weken wat extra voeding en let hierbij op de aanbevolen dosering die op de verpakking staat vermeld. In de herfst- en wintermaanden is het toedienen van extra voeding sterk af te raden. De plant is dan in rust en heeft geen extra voeding nodig. Een teveel aan voeding in deze maanden kan zo schadelijk zijn dat de Scindapsus het loodje legt.
Snoeien en ziektes
In principe is het snoeien van je Scindapsus niet nodig. Echter kun je te lang geworden uitlopers zonder problemen afknippen met een schaar of snoeischaar. Klimt jouw Scindapsus tegen een stok omhoog? Dan kun je de hangende uitlopers uiteraard ook met klemmen weer terug aan de stok vast maken. Het is niet zo dat de Scindapsus snel vatbaar is voor ziektes, maar als hij in een te droge lucht of op de tocht staat zou het kunnen gebeuren dat je plant last krijgt van ongedierte. Mocht dit gebeuren kun je dit het beste zo snel mogelijk behandelen.
Scindapsus als potplant
Ben jij op zoek naar een prachtige Scindapsus hangplant of staande stokplant? Door de sterk luchtzuiverende werking is deze plant zeer geschikt voor bij jou in de slaapkamer of op kantoor. Op Plantenwinkel.nl bestel je snel en eenvoudig een Epipremnum die bij je past. De Scindapsus wordt met alle zorg en liefde voor je ingepakt, zodat hij direct mag stralen als hij bij jou thuis is aangekomen.